Oldal kiválasztása

Az illúziók óceánja

 

A Void jelentése űr, üresség, más néven: bhavasagara vagy az illúziók óceánja.

Úgy tartják, hogy születéskor, a köldökzsinór elvágásakor ebben az ürességben megszakad a Shushumna Nadi (a középső energiacsatorna – a jelen). Ezért esünk bele a szüntelen keresgélésbe, akarásba, elégedetlenségbe, amit az önmegvalósulás tudatosít (a Kundalini energia áthidalja ezt a “szakadékot”). Ezután a meditációk mélyülésével, a jelen és a vibrációk érzékelése révén következik be a nyugalom, a megelégedés és a kiteljesedés. Ez az alapja a spirituális fejlődésnek, erre épül az elvárás nélküli szeretet, segítőkészség.

A keresés, a szükségletek kielégítése az emberek többségénél főleg az anyagi és a családi környezetben merül ki, mivel a materialista érdek, a ragaszkodás, a mindennapi problémák erre késztetik az egyént. A szellemi előrelépés megköveteli a családi élet és az anyagi háttér (munkahely, kereset) bizonyos szintű stabilitását, másképp könnyedén vissza lehet csúszni az illúzióba, a sors pedig biztosít affelől, hogy egy gonddal annyiszor kerüljünk szembe, amíg meg nem sikerül azt oldani.

Először megjelenik a vágy, melynek oka lehet a szükséglet vagy csak a kéj (baloldali energiacsatorna használata – múlt), majd ezt ki kell vitelezni az anyagi síkon (jobboldali energiacsatorna használata – jövő). Ez mind a személyes vágy és akarat szüleménye annak érdekében, hogy a jövő jobb, kényelmesebb és biztonságosabb legyen. Amint a vágy sikeresen ki is viteleződött, megjelenik egy nagy, de kevés ideig tartó öröm, kitörés, a sikerélmény: „Megvan! Sikerült!”. Ennek az örömnek az ismételt átéléséhez szükség van újabb vágyak beteljesítéséhez, újabb célok eléréséhez, végül ez az öröm a célja az újabb cselekvésnek, az újabb jövőbeli terveknek. Például: „de jól néz ki ez a ruha (vagy autó), nekem is kell”, de lehetnek akár szexuális vágyak is.
Ez a folyamat akár a végtelenségig is tarthat, állandó elégedetlenséget és nyugtalanságot okozva a vágy akarójának és környezetének: „ezt muszáj megcsinálni”, „ez így nem jó”, „te nem értesz hozzá”, „másképp kell”, „majd én megmutatom”.

Megint mások a múltba mélyülnek, és abból merítenek erőt, hogy újból átélik az előző napi, heti, évi élményeket, például bulikat vagy bármi mást. Általában az ilyen beállítottságú emberek hajlamosak panaszkodni, elégedetlenkedni és mindent pesszimistán látni, a jókedélyt pedig elrontani vagy távol tartani. Például „nem kell virág, úgyis elhervad”, „úgysem fog sikerülni”, „sosem lesz már vége”. Sok az elvárás, a feltétel, de képtelenek bármit is tenni annak érdekében, hogy változtassanak a helyzeten.

Mindkét típus jelen van minden emberben, csak egyeseket jobban jellemez az egyik, míg másokat a másik. Ettől függetlenül, ami közös a kettőben, az az elégedetlenség.

Az emberek tulajdonképpen a jelenben élnek, a jelen pillanatban, csak a szokásaik, berögződéseik és személyiségük az, ami arra készteti őket, hogy a jövőbeli terveket vagy a múltbeli eseményeket a Mostban éljék át ahelyett, hogy megmaradnának a jelen pillanat békéjében és szeretetében. Ezt nevezik az illúziók óceánjának, a valóság pedig az, amikor az egyén eggyé válik a jelen pillanattal, az egésszel, és ennek az örömét élvezi vágyak és akarás nélkül, ekkor a keresés értelmét veszti.

 

Szerepe az energiarendszerben

 

voidA Void a finomrendszerben egy kör alakú terület, amit a Swadisthan chakra keringése okoz a Nabhi körül, így az elemei a tűz és a víz. Szoros kapcsolatban áll a Nabhi csakrával, a Dharma (erényes élet) fenntartásával, a lelki egyensúllyal és a stabilitással. A Guru-elv kötődik hozzá, ha ez a terület eléggé megtisztul, akkor saját magunk mestereivé válunk, tudhatjuk azt, mi jó számunkra, és mi nem. Idővel pedig felébredhet bennünk az ősi mesterek személyiségének, tanításainak lényege, ami az Adi Guru jelenlétét, megalapozódását jelenti.

További részleteket a csakra-kerek.hu weboldalon találsz.

 

Mikor ez a központ teljesen megvilágosodik és megalapozódik a spiritualitásban, automatikusan erényessé válunk. Tiszteljük saját értékrendünket, erkölcsösek leszünk, becsületesek, erőszakmentesek és természetes módon együttérzők. Mindezek a tulajdonságok bennünk olyannyira kézzelfoghatóvá válnak, hogy megváltozunk, új emberré válunk, tökéletesen erényessé, olyanná, mint egy szent. Az ilyen embernek nem kell megmondani, hogy mit szabad csinálnia, és mit nem.” (Shri Mataji Nirmala Devi)

Ajánlott felismerni és elkerülni a hamis Gurukat, a hamis tanításokat (fekete mágia, különféle képességek megszerzése stb.), ha lehet, mellőzni a fanatizmust, fantáziálást, aggódást, alkoholfogyasztást, mivel ezek hátráltatják és akár be is zárhatják a Void normális működését és könnyen megjelenhetnek gyomor illetve más emésztőrendszeri bántalmak, betegségek.

Ezen területnek kimondottan jót tesz a sós vizes lábáztatás.